NK: The Road to Ridderkerk

14 april 2023 | Nieuws

Zaterdag 15 april is het dan zover.  Drie finales om het Nederlands Kampioenschap. Door corona en later opvang van vluchtelingen konden we het niet accommoderen, maar geduld wordt beloond. Zes teams van vijf verschillende clubs gaan in sporthal De Wissel voor het hoogst haalbare: de landstitel.

09:30 uur        Fortuna/ Delta Logistiek B1- KZ/Thermo4U B1
Scheidsrechter: Tim Kuiper

Hoofdklasse C levert dit jaar beide finalisten. De ploegen gaven elkaar in de competitie nauwelijks een duimbreedte toe. Fortuna leverde in de hele competitie slechts één punt in, thuis tegen KZ. In Zaandijk was het verschil miniem in Delfts voordeel (16-17). Beide ploegen schakelden in de kwartfinales een ploeg uit de poule van KCR B1 uit. En wie Nieuwerkerk B1 en PKC B1 tegen onze B1 heeft zien spelen, weet direct hoe sterk de finalisten zijn.

Vorige week moest KZ tot het uiterste gaan om DVO van zich te schudden, het werd uiteindelijk 21-18 in Harderwijk. Fortuna nam in Wageningen al snel afstand van SKF en wist in de tweede helft de voorsprong te consolideren, om de streep halen met een 25-18 winst.

Om 9:30 uur een B-finale? Dat is inderdaad erg vroeg. De planning was zo gemaakt, omdat de betrokken clubs ook nog met andere teams kans maakten op een plek in Ahoy’. Daar zullen we hier niet verder over uitweiden, maar conclusie is wel dat beide B1-ploegen de club alsnog een landstitel kunnen bezorgen. In de lijn van de competitie verwachten we een duel dat tot het laatst spannend is. Welke ploeg is het meest wakker?

11:00 uur        KZ/Thermo4U D1 – Nieuwerkerk D1
Scheidsrechter: Yannick van den Hil

Dat een team van Nieuwerkerk zich plaatst voor een landelijke jeugdfinale, mag geen toeval genoemd worden. De club uit Nieuwerkerk aan den IJssel is de laatste jaren bijna hofleverancier van de deelnemers aan de play-offs in diverse jeugdklassen. Naast de D1 haalde, zoals eerder genoemd, ook de B1 de kwartfinales. De C1 van de blauwzwarte club miste het toetje van de competitie op een haar na. Maar alle kaarten dus op de D1 op deze finaledag. In de kwartfinale had men thuis weinig moeite met Groen Geel (14-6) en vorige week werd in Wageningen de finale veiliggesteld door een ruime zege op MIA, dat een week eerder nog geïmponeerd had. Nieuwerkerk D1 lijkt dus in de ‘flow’.

De cijfers van tegenstander KZ D1 liegen er niet om. Met een saldo van +23 komen zij uit de play-offs gewandeld. Onze regiogenoot Albatros keerde met een 17-7 nederlaag terug uit Zaandijk en vorige week liet KZ het arme Dalto D1 gedesillusioneerd achter. In Harderwijk werd het maar liefst 21-8. De lijn uit de competitie werd dus doorgetrokken, want met 28 uit 14 en een saldo van +171 lijkt niemand veilig voor deze Noord-Hollandse veelvraat.

Gezien de armada’s die beide clubs naar Ridderkerk laten varen, is deze wedstrijd sowieso een partij waarbij de tribunes zullen uitpuilen.Wat een belevenis moet dat zijn voor de D-spelers. Nu het hoofd koel zien te houden!

12:30 uur        GG/RMcDHuis Emma C1 – TOP/IAA Fresh C1
Scheidsrechter: Casper Belterman

En nog twee clubs uit afdeling Noord-West. En twee clubs uit dezelfde poule. En ook hier een club die nog geen punt inleverde. Groen Geel sloot met 28 uit 14 de competitie af. Daarbij gemiddeld bijna twintig goals per wedstrijd en een stuk of zeven tegen. Daar valt lastig tegenop te boksen. Dat ondervond ook TOP C1 in de competitie. De eerste ontmoeting werd ruim verloren, maar in maart was het verschil toch al een stuk kleiner (9-14). Het waren de twee enige nederlagen van de Sassenheimers deze competitie. En de ploeg staat terecht in de finale. Die conclusie mag je trekken na de play-offs. In het Westland werd het ongenaakbaar geachte ONDO verslagen (8-10), waarna ook de kampioen van hoofdklasse B uit de finale gehouden werd. Tegen Wageningen werd het 8-12. Geen doelpuntrijke wedstrijden, maar de verdediging van TOP lijkt op orde.

En dat zal nodig zijn tegen Groen Geel. PKC C1 kon in de kwartfinale te weinig inbrengen tegen de Wormer dadendrang (19-10) en in de mooie hal in Wageningen had vorige week Heerenveen eigenlijk vanaf het begin al weinig te brengen. Freewheelend werd een 13-20 overwinning genoteerd. Op basis van scorebordjournalistiek is Groen Geel de favoriet.

Maar een finale is geen competitie. Het is een wedstrijd op zich. Welke ploeg houdt de zenuwen in bedwang? Het zal ongetwijfeld een mooi einde worden van de finaledag in De Wissel.

KCR hoopt op een prachtige dag voor alle betrokkenen. Het verzoek aan de eigen leden is om zoveel als mogelijk op de fiets naar het sportpark te komen.

Voor de thuisblijvers van de diverse clubs gaat de camera aan, zodat ook zij niets van deze wedstrijd hoeven te missen. De onderstaande link is ook te vinden op de website.

https://www.youtube.com/channel/UC8e3PODB5a0eiaziPrmPoQA

Wij hebben er zin in. Alle teams veel succes en een sportieve dag!

Organisatie NK bij KCR

.